HPV Virüsü Nedir? Açıklama

HPV Virüsü Nedir? Açıklama ve HPV’den kurtulanlar

HPV Virüsü Nedir? Açıklama HPV en yaygın CYBE’dir. 2021’de bir çok gençliğin sonlarında ve 20’li yaşların başlangıcında olmak suretiyle ortalama 43 milyon HPV enfeksiyonu vardı. HPV’nin birçok değişik türü vardır. Bazı türleri, genital siğiller ve kanserler dahil olmak suretiyle sıhhat problemlerine niçin olabilir. Sadece bu sıhhat sorunlarının oluşmasını engelleyebilecek aşılar var. HPV, HIV ve HSV’den (herpes) değişik bir virüstür .

HPV Virüsü Nedir? AçıklamaHPV iyi mi yayılır? HPV Virüsü Nedir? Izahat

Virüsü olan biriyle vajinal, anal yada oral cinsellik yaparak HPV kapabilirsiniz. En sık vajinal yada anal cinsellik esnasında yayılır. Ek olarak cinsel ilişki esnasında ten tene yakın temas kanalıyla da yayılır. HPV’li bir şahıs, herhangi bir emare yada semptomu olmasa bile enfeksiyonu birine geçirebilir.

Cinsel olarak aktifseniz, bir tek bir kişiyle cinsellik yapmış olsanız bile HPV alabilirsiniz. Enfeksiyonu olan biriyle cinsellik yaptıktan seneler sonrasında da emareler geliştirebilirsiniz. Bu, ilk ne vakit aldığınızı bilmeyi zorlaştırır.

HPV sıhhat problemlerine niçin olur mu? HPV Virüsü Nedir? Izahat

Bir çok durumda (10 üstünden 9’u), HPV sıhhat sorunları olmadan iki yıl içinde kendi kendine geçer. Sadece HPV kaybolmadığında genital siğiller ve kanser şeklinde sıhhat problemlerine niçin olabilir.

Genital siğiller çoğu zaman genital bölgede ufak bir yumru yada yumru grubu olarak ortaya çıkar. Minik yada büyük, kabarık yada düz ya da karnabahar şeklinde olabilirler. Bir sıhhat uzmanı çoğu zaman siğilleri genital bölgeye bakarak teşhis edebilir.

HPV kansere niçin olur mu?

HPV , vulva, vajina, penis yada anüs kanseri dahil olmak suretiyle servikal ve öteki kanserlere niçin olabilir. Ek olarak boğazın arkasında kansere niçin olabilir ( orofaringeal kanser olarak adlandırılır ). Bu, dilin tabanını ve bademcikleri içerebilir.

Bir şahıs HPV aldıktan sonrasında kanserin gelişmesi çoğu zaman seneler, hatta on seneler alır. Genital siğiller ve kanserler, değişik HPV tiplerinden doğar.

HPV’den kimin kanser yada başka sıhhat sorunları geliştireceğini bilmenin bir yolu yoktur. Zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler (HIV’li olanlar dahil) HPV ile daha azca savaşabilir. Ek olarak HPV’den sıhhat sorunları geliştirme olasılıkları daha yüksek olabilir.

HPV’yi ve niçin olabileceği sıhhat sorunlarını iyi mi önleyebilirim?

HPV alma şansınızı azaltmak için birkaç şey yapabilirsiniz.

aşı olun. HPV aşısı güvenli ve etkilidir. Tavsiye edilen yaş gruplarında verildiğinde HPV’nin niçin olduğu hastalıklara (kanserler dahil) karşı koruma sağlayabilir.

Rahim ağzı kanseri taraması yaptırın . 21-65 yaş arası hanımefendiler için rutin tarama rahim ağzı kanserini önleyebilir.

Cinsel olarak etken iseniz:

Her cinsellik yaptığınızda prezervatifleri doğru şekilde kullanın. Bu, HPV alma şansınızı azaltabilir. Sadece HPV, prezervatifin kapsamadığı bölgelere bulaşabilir. Bu yüzden, prezervatifler HPV’ye karşı tam koruma sağlamayabilir; ve
Karşılıklı olarak tek eşli bir ilişki içinde olun yada bir tek sizinle cinsellik meydana getiren biriyle cinsellik yapın.
HPV aşısını kimler yaptırmalıdır?

CDC , aşağıdakiler için HPV aşısını önerir :

Tüm preteenler (erkekler ve kızlar dahil) 11 yada 12 yaşlarında (yada 9 yaşlarında başlayabilir).
26 yaşına kadar hepimiz, hemen hemen aşılanmamışsa.
26 yaşından büyük her insana aşı önerilmez. Bununla beraber, 27 ila 45 yaşları içinde hemen hemen aşılanmamış bazı yetişkinler, yeni HPV enfeksiyonu riskleri ve aşının ihtimaller içinde yararları hakkında sıhhat uzmanlarıyla görüştükten sonrasında HPV aşısı olmaya karar verebilir. Bu yaş aralığında HPV aşısı daha azca yarar sağlar. Cinsel olarak etken yetişkinlerin bir çok, aşılamanın hedeflediği HPV türlerinin tümü olmasa da, halihazırda HPV’ye maruz kalmıştır.

Her yaşta yeni bir cinsel partnere haiz olmak, yeni bir HPV enfeksiyonuna yakalanmak için bir risk faktörüdür. Halihazırda uzun soluklu, karşılıklı olarak tek eşli bir ilişki içinde olan kişilerin yeni bir HPV enfeksiyonu kapması ihtimaller içinde değildir.

HPV’m olup olmadığını iyi mi anlarım?

Bir kişinin “HPV durumunu” öğrenmek için herhangi bir kontrol yoktur. Ek olarak ağızda yada boğazda HPV’yi bulmak için onaylanmış bir HPV testi yoktur.

Rahim ağzı kanseri taraması yapabilen HPV testleri vardır. Sıhhat hizmeti sağlayıcıları bu testleri yalnızca 30 yaş ve üstü bayanları taramak için kullanır. Erkekleri, ergenleri yada 30 yaşın altındaki bayanları taramak için HPV testleri önerilmez.

HPV’li bir çok insan enfeksiyona haiz olduklarını bilmiyor. Bundan asla semptom yada sıhhat sorunları geliştirmezler. Bazı insanoğlu genital siğillere yakalandıklarında HPV bulunduğunu öğrenirler. Bayanlar, anormal bir Pap testi sonucu aldıklarında (rahim ağzı kanseri taraması esnasında) HPV’ye haiz olduklarını öğrenebilirler. Ötekiler, HPV’den kanser şeklinde daha ciddi problemler geliştirdiklerinde sadece bunu öğrenebilirler.

HPV ve HPV’den gelişen sıhhat sorunları ne kadar yaygındır?

HPV (virüs): CDC, 2021’de 43 milyon HPV enfeksiyonu bulunduğunu tahmin ediyor. Aynı yıl 13 milyon yeni enfeksiyon vardı. HPV o denli yaygındır ki, neredeyse her cinsel açıdan etken şahıs, aşı eğer olmazsa bir noktada HPV’ye yakalanır.

HPV ile ilgili sıhhat sorunları içinde genital siğiller ve rahim ağzı kanseri bulunur.

Genital siğiller: HPV aşılarından ilkin, HPV’nin niçin olduğu genital siğiller yılda ortalama 340.000 ila 360.000 kişiyi etkiledi. ABD’de cinsel olarak etken 100 yetişkinden ortalama birinde herhangi bir zamanda genital siğil vardır.

Rahim ağzı kanseri: Her yıl ABD’de yaşayan ortalama 12.000 hanım rahim ağzı kanserine yakalanacak. 4.000’den fazla hanım, tarama ve tedavi ile bile rahim ağzı kanserinden ölmektedir.

ABD Birleşik Devletleri’nde yaşayan insanlarda meydana gelen HPV’nin niçin olduğu başka durumlar ve kanserler vardır . Her yıl ortalama 19.400 hanım ve 12.100 adam HPV’nin niçin olduğu kansere yakalanıyor.

Bu rakamlar bir tek genital siğiller için bakım arayan şahıs sayısını göstermektedir. Bu, genital siğilleri olan gerçek insan sayısından daha azca olabilir.

Hamileyim. HPV’ye haiz olmak hamileliğimi etkisinde bırakır mi?

HPV’li hamile kişiler genital siğiller alabilir yada servikste anormal hücre değişimleri geliştirebilir. Rutin rahim ağzı kanseri taraması, anormal hücre değişikliklerinin olmasına destek olabilir. Hamileyken bile rutin rahim ağzı kanseri taraması yaptırmalısınız.

HPV yada HPV’den gelişen sıhhat sorunlarının tedavisi var mı?

Virüsün kendisi için bir tedavi yoktur. Bununla beraber, HPV’nin niçin olabileceği sıhhat sorunları için tedaviler vardır:

Genital siğiller , sıhhat hizmeti sağlayıcınızın tedavisiyle yada reçeteli ilaçlarla geçebilir. Tedavi edilmezse genital siğiller kaybolabilir, aynı kalabilir yada boyut yada sayı olarak büyüyebilir.

Rahim ağzı kanseri öncesi tedavisi mevcuttur.

Rutin Pap testleri yaptıran ve gerektiğinde takip eden hanımefendiler, kanser gelişmeden ilkin problemler bulabilirler.

Önleme daima tedaviden daha iyidir.

HPV ile ilişkili öteki kanserler de erken bulunup tedavi edildiklerinde daha iyi tedavi edilebilirler.

Related Articles

Responses

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir