HPV Aşıları Hakkında Açıklama

HPV nedir? HPV Aşıları Hakkında Açıklama

HPV Aşıları Hakkında Açıklama 200’den fazla insan papilloma virüsü (HPV) türü vardır ve her birinin kendisini tanımlayan bir numarası vardır, örnek olarak HPV-6, HPV-11, HPV-16 ve HPV-18. İnsan papilloma virüsleri, vücudun birçok bölümünü enfekte edebilen virüslerdir.

HPV’nin bazı türleri cinsel yolla bulaşır ve siğillere yada kanser şeklinde diğeri sonuçlara niçin olabilir (örnek olarak, servikal, penil ve anal). Anal ve genital (anogenital) bölgeleri enfekte eden HPV tipleri, vücudun parmaklar, eller ve yüz şeklinde diğeri bölgelerini enfekte edenlerle aynı değildir. Anogenital siğillere neden olan tipler bir çok süre kansere niçin olmaz.

HPV’nin çeşitli türleri, kanserle olan ilişkilerine bakılırsa bir çok süre düşük ve yüksek riskli olarak sınıflandırılır. “Düşük riskli” tipler nadiren kanserle ilişkilendirilir. “Yüksek riskli” tiplerin kanser gelişimine yol açması daha ihtimaller içindedir. Bazı HPV türleri kanserle ilişkilendirilse de, HPV ile ilişkili kanser gelişimi nadir görülen bir olay olarak kabul edilir.

Kendinizi HPV’den iyi mi koruyabilirsiniz?

HPV Aşıları Hakkında AçıklamaPrezervatifler HPV enfeksiyonu riskini ortadan kaldırmazken, vajinal, anal ve oral sex esnasında kondomun tutarlı ve muntazam bir halde kullanılması HPV’ye yakalanma yada eşinize bulaştırma olasılığını azaltır. Bir prezervatifin yalnızca kapladığı alanı koruyabileceğini ve bu yüzden kaplanmamış herhangi bir siğilden (örn. Prezervatif kullanmak ek olarak sizi cinsel yolla bulaşan diğeri enfeksiyonlardan korumaya ve istenmeyen gebelik olasılığını azaltmaya destek olacaktır.

Enfeksiyon riskinizi azaltmanın diğeri yolları içinde cinsel aktiviteyi geciktirmek (yaşlanana kadar beklemek), cinsel partner sayınızı sınırlamak ve partnerinizin cinsel geçmişini dikkate almak yer alır, bundan dolayı bu kendiniz için bir risk oluşturabilir. (örnek olarak, daha ilkin birden fazla ortakları olmuşsa).

HPV aşısı bulunmaktadır: Gardasil  , Gardasil  9 ve Cervarix

Gardasil  dört HPV tipine karşı koruma sağlar: ikisi tüm servikal kanserlerin averaj yüzde 70’ine (HPV-16, HPV-18) ve ikisi erkeklerde ve hanımlarda tüm anogenital siğillerin averaj yüzde 90’ına neden olan (HPV-6 ve HPV-6 ve HPV-11). Gardasil ® 9, aşıya dahil edilen ek beş HPV tipinin (31, 33, 45, 52, 58) niçin olduğu anogenital kanserlerin ek %14’ünü önler. Bu aşılar 9-45 yaş arası hanımlarda ve 9-26 yaş arası erkeklerde kullanım için onaylanmıştır.

Cervarix ® , tüm rahim ağzı kanserlerinin averaj yüzde 70’ine neden olan iki HPV tipine (HPV-16 ve HPV-18) karşı koruma sağlar. 9 ila 45 yaş arası hanımlarda kullanım için onaylanmıştır.

Aşıyı kim almalı?

HPV Aşıları Hakkında Açıklama 9, 9-45 yaş arası hanımlarda ve 9-26 yaş arası erkeklerde kullanım için onaylanmıştır.

Bu aşılar 6 ay (0, 2 ve 6 ay) süresince 3 doz verilmesini gerektirir. Sağlıklı, bağışıklığı kafi, HIV ile enfekte olmayan 9 ila 15 yaş arasındaki bireylere minimum 6 ay arayla iki doz aşı yapılabilir.

Ulusal Bağışıklama Danışma Komitesi’nden (NACI) gelen kullanım önerileri ilk olarak Şubat 2007’de yayınlandı ve yeni kanıtlar ortaya çıktıkça Ocak 2012, 2015, 2016 ve 2017’de güncellendi. NACI , daha ilkin Pap testi anormallikleri, rahim ağzı kanseri yada daha ilkin genital siğilleri olan kişiler de dahil olmak suretiyle, 9 ila 27 yaş arasındaki hanımlarda ve erkeklerde Gardasil ® ve Gardasil ® 9’u önerir.

NACI ek olarak, bu aşıların, HPV’ye maruz kalma riski devam eden 27 yaş ve üstündeki kişilere de uygulanabilmesini önermektedir. HPV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur ve ideal olarak maksimum faydayı sağlamak için aşı cinsel ilişkiden ilkin yapılmalıdır.

NACI Bildirimi hakkında daha oldukça detay için bkz. “Human Papillomavirus (HPV) Aşıları Güncellemesi” .

 

Cervarix ® 9 ila 45 yaş arası hanımlarda kullanım için onaylanmıştır. Şu anda Cervarix ® Kanada’da erkeklerde kullanım için onaylanmamıştır.

Aşı, 6 ay (0, 1 ve 6 ay) süresince 3 doz verilmesini gerektirir. Sağlıklı, bağışıklığı kafi, HIV ile enfekte olmayan 9 ila 15 yaş arasındaki hanımefendilere, minimum 6 ay arayla iki doz aşı yapılabilir.

Ulusal Bağışıklama Danışma Komitesi’nden (NACI) gelen kullanım önerileri Ocak 2012’de yayınlandı ve yeni kanıtlar ortaya çıktıkça 2015, 2016 ve 2017’de güncellendi. NACI , daha ilkin Pap testi anormallikleri, rahim ağzı kanseri yada genital siğilleri olanlar da dahil olmak suretiyle 9 ila 27 yaş arasındaki hanımlarda Cervarix®’i önerir ve ek olarak bu aşının 27 yaş ve üstü hanımefendilere devam eden dönemde de uygulanabilmesini önerir. HPV’ye maruz kalma riski. HPV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur ve ideal olarak maksimum faydayı sağlamak için aşı cinsel ilişkiden ilkin yapılmalıdır.

NACI Bildirimi hakkında daha oldukça detay için bkz. “Human Papillomavirus (HPV) Aşıları Güncellemesi”

Aşılar neye karşı korur? HPV Aşıları Hakkında Açıklama

Gardasil ® dört HPV tipine karşı koruma sağlar: ikisi tüm servikal kanserlerin averaj yüzde 70’ine (HPV-16, HPV-18) ve ikisi erkeklerde ve hanımlarda tüm anogenital siğillerin averaj yüzde 90’ına (HPV-6, HPV-6, HPV-11). Gardasil ® 9, aşıya dahil edilen ek beş HPV tipinin (31, 33, 45, 52, 58) niçin olduğu anogenital kanserlerin ek %14’ünü önler.

Cervarix ® tüm rahim ağzı kanserlerinin averaj yüzde 70’ine neden olan iki HPV tipine (HPV-16, HPV-18) karşı koruma sağlar.

HPV aşılarının mevcut bir enfeksiyon yada anogenital siğiller şeklinde mevcut bir HPV enfeksiyonunun neticeleri üstünde tesiri olmayacaktır. Aşılar, endike oldukları virüs türleri ile enfeksiyona karşı koruyucudur. Şu anda tüm HPV türlerine karşı koruma sağlayacak bir aşı bulunmamaktadır.

Aşılar ne kadar etkilidir?

HPV aşıları, endike oldukları HPV enfeksiyonu tiplerini önlemede devasa yükseklikte etkinlik göstermiştir (yukarıya bakınız). Aşıdaki HPV tiplerinden biri ile enfekte olmanız durumunda, aşı gene de aşıdaki diğeri tip(ler)e karşı koruma elde edecektir. Aşılamadan ilkin HPV DNA testi önerilmez.

Aşılar güvenli mi? HPV Aşıları Hakkında Açıklama

Evet, aşılar güvenlidir. Tüm aşılar için en yaygın yan etki, enjeksiyon bölgesinde kısa süreli ağrıdır. Ek olarak aşılardan HPV ile enfekte olamazsınız ve aşılar cıva yada timerosal dahil olmak suretiyle herhangi bir antibiyotik yada koruyucu içermez.

Aşılanmış kızlar/hanımefendiler gene de rahim ağzı kanseri taramasına gereksinim duyacak mı?

Şu anda mevcut olan HPV aşıları, tüm HPV türlerine karşı koruma sağlamamaktadır. Birisi aşılanmış olsa bile, aşının korumadığı HPV türlerinden biriyle enfekte olmak hala mümkündür. Bundan dolayı aşılı kızların/bayanların tertipli Pap testlerini yaptırmaya devam etmeleri önemlidir. Daha oldukça data için, rahim ağzı kanseri taramasına ilişkin “Bu Sizin Sağlığınız” Data Formuna bakın . Pap taraması için tavsiyeler, yaşadığınız il yada bölgeye nazaran değişim gösterir. Bölgenizdeki tavsiyeler hakkında yerel esenlik uzmanınıza danışın.

Aşı koruması ne kadar sürer? Güçlendirici atış lüzumlu olacak mı?

Bugüne dek meydana getirilen araştırmalar bu aşıların minimum 10 yıl koruma sağladığını ortaya koymuştur. Aşıların koruma sağlayacağı sürenin uzunluğunu ve devam eden koruma için daha oldukça bağışıklama yada takviye dozu gerekip gerekmediğini belirlemek için emekler devam etmektedir.

Related Articles

Responses

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir